Pokračovanie...

V príhovore sme si narýchlo nevedeli spomenúť retrospektívnu genézu koncertov na pôde Univerzity. Tak tu je : naše koncerty sa tu konajú od roku 2014 a tento rok je to už teda ôsmy ročník.V predstihu koncertu sa vždy zídu všetci protagonisti, obvykle z dôvodu nazvučenia koncertu. Zvučenie celej akcie si zobral pod palec Dura Turtev a zhostil sa tejto funkcie nad očakávanie. Dura Turtev je frontman kapelky, gitarista, spevák a autor väčšiny skladieb. Zostava kapelky sa dočkala jednej obmeny na poste basgitaristu, kde hral Andrej Jeriga a bol to len jeho druhý koncert s kapelou. Rytmiku dopĺňal bicista Elo Vojta, sólo gitaru hral Ivan Tomovič a dychovú sekciu viedol Pavel Doležal, hráč na saxofóny spolu s dcérou Monikou Varga Doležalovou. Potešil som sa hlavne z toho, že som po dlhom čase videl Moniku, teraz už maminu dvoch detičiek, štvorročného Peťka a dvojročnej Margarétky. Dve male deti rodičom iste vyplnia veľa času a je chvályhodné, že Monika nenechala jej altsaxofón ležať nepovšimnutý v kúte a ďalej koncertuje. Hrdí starí rodičia Pavel a Eva nám prišli ukázať svoje vnúčence do zadného traktu záhrady, kde som bol spolu so Soletkami. Neviem, aké rozprávky fičia u Vargových, ale malá Margarétka, keď ma zbadala, pustila sa do plaču. Kvôli môjmu veľkému nosu si ma možno splietla so strigou z Perníkovej chalúpky. Nečudujem sa jej. Každé ráno, keď sa pozriem do zrkadla, sa naľakám aj sám seba. Použil som na maličkú obvyklú fintu – pošteklil som ju po brušku a povedal zaklínadlo – titilititi a plač vystriedal úsmev. Späť ku koncertu. Kapelka odohrala so cťou všetkých 10 skladieb svojho repertoáru, odspieval ich Dura, rytmika šľapala super, Ivanove sóla na gitare sú už známe, tak isto aj Palkove sólo na dva saxofóny v ústach v jednej skladbe, no a Monika svojho tatka skvele dopĺňala – ona je tou kapelovou čerešničkou na torte. Hodinový blok svojho vystúpenia ukončila kapela za ovácií obecenstva.

Záhorácky tandem Tedla – Sojka & Soletky začal svoj koncert po krátkom nazvučení. Tu sú protagonisti :. Milan Tedla, špičkový huslista, dievčence zo Soletiek – Miška Hanzelová, Lidka Pohlová, Naďka Kyselicová a Jarka Brosková, všetko výborné speváčky, ošľahané vetrami mnohých folklórnych festivalov a nakoniec ja, Paľo Sojka, insitný hráč na gitaru, spevák a autor väčšiny skladieb, ošľahaný dymom mnohých krčiem nižších cenových skupín. No a v posledných rokoch aj koncertami v kluboch a festivaloch, kde sa nefajčí. Odohrali sme tiež 10 skladieb, z toho štyri z dielne zosnulého Augustína Dobrovodského, môjho generačného druha a dobrého kamaráta. Keďže ja aj rád rozprávam, obecenstvo si vždy vypočuje príbehy zo života môjho a mojich kamarátov, z ktorých mnohí sú ako sa hovorí na pravde Božej. Boli veľkou súčasťou môjho celého života a tak vždy o nich s pietou hovorím. Cca pri tretej skladbe začalo riadne pršať a tak sa aj obecenstvo preriedilo a zbytok divákov sa sústredil pod stan v strede záhrady. Aparatúra išla tiež pod strechu dreveného altánku. Po daždi sa na oblohe vyčarila pekná dúha, no to už sme my koncert so cťou dohrali a zaďakovali sa vytrvalcom z radov obecenstva. Na úplný záver zopár postrehov. Zabezpečenie hľadiska ohľadne sedadiel a zázemia zabezpečovali študenti Univerzity, medzi ktorými som sa zoznámil s Luckou Katuščákovou, ktorej rodinnú anamnézu čiastočne poznám cez rodičov, starých rodičov, až po prarodičov, potešilo ma aj krátke stretnutie s Andrzejom Matysikom, dušou poľského blues a vydavateľom časopis Twój Blues. Ďalej by som chcel poďakovať vancouverskému kamarátovi Vladovi Linderovi za kamerové snímanie oboch koncertov, fotografickej stálici Zorke Liškovej a všetkým divákom, ktorí merali cestu za hudbou.

Ďalší koncert bude dňa 6.septembra 2021 opäť v Bisle, so začiatkom o 17,00 hod. a bude hrať Krokoband a Grapefruit Death. Priatelia, ste vítaní !!!

Za pozornosť ďakuje Paľo Sojka, tajomník SBS.