Za górami, za lasami, za Tatrami

P. Sojka | 21.1.2018

Nie tak dávno ma mailovou poštou pozval gitarista Miro Kyselica na krst CD nosiča Za górami, za lasami, za Tatrami do Poľského inštitútu, ktorý sídli v rožnom objekte na Námestí SNP v Bratislave. Krst CD bol programovaný na piatok 19.januára 2018 so začiatkom o 17,00 hod. Miro Kyselica je gitarista kapelky JABLCO, teda JAzzBLuesCOmpany a práve táto kapelka spolu s prizvanými hosťami je hlavným protagonistom krsteného CD.  Chlapi v minulosti hrali na viacerých akciách Slovenskej bluesovej spoločnosti a tak sme spolu s fotografkou Zorkou Liškovou neodolali pozvaniu. Miro Kyselica pripojil k pozvaniu aj link na samotný koncert a tak sa osobami a obsadením nebudem zapodievať a tak isto poslal link celého CD nosiča. Oba odkazy sú súčasťou tohto príspevku a ja pripojím len moje subjektívne postrehy z akcie.

Preplnené hľadisko privítala pani Monika Olech – zástupkyňa riaditeľa Poľského Inštitútu. S tou som si neskôr poklebetil aj o filme Kanál, ktorý som videl práve vo vtedajšom Poľskom kultúrnom stredisku v pôvodnom znení a tento poľský film patrí doteraz medzi skvosty kinematografie. Po príhovore pani Moniky sa už striedali na pomyselnom pódiu mnohí muzikanti a speváci a odohrali všetkých 15 skladieb z avizovaného albumu. Dôležitosť tejto kultúrnej akcie podčiarkla aj prítomnosť Piotra Samereka, zástupcu veľvyslanca Poľskej republiky na Slovensku. Približne v polovici koncertu prebehol aj krst avizovaného CD a krstnými rodičmi boli poľský konzul pán Jacek Doliwa a pán Rastislav Dubovský, majiteľ Dubovsky Music&Studio. Mali aj dvoch malých pomocníkov, ktorí boli spoluautormi kresieb bookletu. No a krstným médiom bolo plná mištička jantárových kamienkov z Baltského mora.

Optimizmus autorov projektu a viera v jeho úspešnosť bola prezentovaná vylisovaným zlatým CD nosičom, pekne, ako sa patrí, už zarámovaným.na červenom podklade. V hľadisku bola značná časť poľských občanov a tak sme boli svedkami aj známej poľskej hymnickej piesne 100 lat, ktorú venovali prítomní oslávenkyni k narodeninám. Búrlivý potlesk ukončil koncert a bolo pripravené bohaté pohostenie pre divákov.. V postkoncertných debatách som sa dozvedel to, čo ma najviac zaujímalo. Ako sa dostala slovenská kapelka JABLCO do tohto medzinárodného projektu ? Nuž, pomerne jednoducho. Člen kapelky Stano Stehlík – flautista, je manželom šéfredaktorky časopisu Monitor Polonijny, pani Malgorzaty Wojcieszyńskej. A slovo dalo slovo, Stano skomponoval hudbu a pani Malgorzata otextovala prevažnú časť piesní. Sponzori projektu sa v dnešnej dobe hľadajú pomerne ťažko, ale zadarilo sa aj v tomto smere. Kto sú ? Úrad vlády Slovenskej republiky- z programu Kultúra národnostných menšín, Ministerstvo zahraničných vecí Poľskej republiky, Monitor Polonijny, Klub Polski. Samotné CD realizoval spomínaný Dubovsky Music&StudioDiskus.

Atmosféru koncertu vystihuje foto Zorky Liškovej.

Za pozornosť ďakuje Paľo Sojka, tajomník SBS

Ukážka tvorby (soundcloud)

Fotky z nahrávania

PR článok

 

 


Napíš komentár