Reporty/Recenzie (história: strana 1)

Čítačka s Michalom Hvoreckým v Artotéke - reportuje Ruženka Šípková

Za literatúrou a blues-rockom až do neba

fotoreport (Ruženka Šípková)

Úmorné letné horúčavy sa skončili, a na scénu nastúpilo babie leto, ktoré ma väčšinou nabije pozitívnou energiou. Slnko už tak nepáli, no zato hrá na svojich vlastných lúčoch ako na gitare a hneď sa mi žije lepšie a mám aj väčšiu chuť tvoriť. Dobrá nálada a dostatok práce je pre mňa ideálna kombinácia.

V septembri 2018 som sa rozhodne nenudila, dialo sa toho viac než dosť. Napríklad v utorok 25. septembra sa v Galérii Artotéka v Mestskej knižnici v Bratislave na Kapucínskej ulici v mestskej časti Staré Mesto uskutočnila už dvanásta z cyklu Čítačiek. Jej literárnym hosťom bol tentoraz spisovateľ, publicista a prekladateľ Michal Hvorecký a hudobnými hosťami bola blues-rocková kapela Žalman Brothers Band, ktorej vášňou je južanský rock.

(čítaj ďalej)

SAMARIA BLUES - reportuje Dura 

V sobotu 15.9.2018 sa uskutočnil v šamorínskom klube MOZI bluesový festival SAMARIA BLUES. Festival bol druhým ročníkom (prvý pod názvom P.P.Band a priatelia). MOZI klub v Šamoríne je popri zabehnutému hudobnému klubu ŠUP-ŠUP, druhým kde prebiehajú živé hudobné koncerty. Slovo MOZI znamená po slovensky KINO a ako dieťa si pamätam ako sme doň chodili koncom 60.rokov na filmy slávneho Winnetua, náčelníka Apačov a jeho bieleho brata Old Shatterhanda.  

Dramaturgická dvojica festivalíku Miro Suchoň a Erich Boboš Procházka pripravili veľmi vyváženú zostavu kapiel a spolu so šéfom Ákosom Véghom dali dokopy tento sortimentný lúč učinkujúcich: Bluesweiser (Západoslovenský kraj), Petra Börnerová trio (Česká republika), P.P.Band (Šamorín), Török Ádám és Mini (Maďarsko), Sitra Achra (Šamorín-Bratislava) a Deep Voice Group (Šamorín). Do tejto hudobnej spoločnosti sa na poslednú chvíľu „nanominoval“ i pražký bluesman Charlie Slavík, ktorý išiel práve okolo z kapelou a postaral sa o unikátny záver večera.

 (čítaj ďalej)

BLUES MEZI VINOHRADY - Strážnice - reportuje Dura 

...zrejúce hrozná vo vinohradoch radosťou ševelili malé nočné blues...

 fotoreport (Rostislava Svobodová)

Slovácko-slovenské blues rezonovalo na malebnom úpätí Bielych Karpát pri obnovenej Hotařskej búde. Tá poskytla útočisko dvom oficiálnym kapelám, Wbandu a Dura & Blues Clubu. Zoskupenia sa však po úvodných kolách popremiešali a rozprúdila sa skvelá bluesová zábava. Prvá vystúpila kapela Dura & Blues Club so šamorínskou úderkou (Boboš+Roman Turtev = harmonika+bicie) doplnená dvoma Waltermi Bartošovými (otec+syn = basgitara+gitara). Keďže som v tomto zoskupení hral, vyjadrím iba svoj dojem...výborné hranie! Po prvých dvoch skladbách otvorila festival krátkym slovom pani starostka Renáta Smutná a jej zástupca Walter Bartoš st. Nuž a potom sa spontánne bluesovalo až do noci tmavej. Keď prišiel na pódium domáci Wband to už boli prví tanečníci na pľaci a bluesová synergia gradovala. Na tomto podujatí mal pôvodne vystupovať i basgitarista, nestor čs.bigbítu Fedor Frešo ktorý nás, žiaľ, náhle opustil 26.júna 2018. Celý večer bol tak prostredníctvom šarmantnej pani starostky venovaný jeho pamiatke. Festival poctil vzácnou návštevou aj guru sliezskeho (samozrejme poľského) blues a šéfredaktor časopisu Twój blues (tupán Andrzej Matysik a manželkou Danutou.

Strážnica (tu) je mestečko u nás na Slovensku známe ako folklórne, pre jeho folklórnu festivalovú tradíciu. Pri svojich cca 6000 obyvateľoch pôsobí ozaj mestsky a je známe napríklad svojim skanzenom, vínnymi pivničkami, upraveným židovským cintorínom, krásnym zámkom a neďalekým skvostom – Baťovým kanálom. Slovácka pohostinnosť nedala na seba dlho čakať. O servis na podujatí sa bravúrne postaral vinohradník a vincúr pán Josef Dobčák s rodinou (tu), ktorý prezentoval okrem svojich aj vína strážnických vinárov ... a k niektorým vzorkám sme dostali aj malý degustačný pokec. Pivári si prišli na svijanskú jedenástku a mihla sa tam i prezentácia ovocia miestnych lazov.

Vinohrady sme v dobrej nálade opúšťali po polnoci a som presvedčený, že i zrejúce hrozná radosťou ševelili malé nočné blues...

Juraj Dura Turtev

BISLA BLUES 2018 – Turtev & Železňák a Mattia Muller & The Geriatrix reportuje tajomník

BISLA BLUES 2018 – Turtev & Železňák a Mattia Muller & The Geriatrix

fotoreport (Zorka Lišková)

Augustová Bisla Blues 2018 prepukla. Presun z júlovej čitárne u Červeného raka do krásnej záhrady Univerzity Bisla bol síce nenáročný, ale upotený. Taký horúci bol aj pondelok 6.augusta 2018, kedy sme tam augustové bluesové turné o 18,00 hod. začali. Program na úvodný koncert sľuboval zavedené duo Turtev & Železňák a doposiaľ v bratislavských bluesových vodách neznámu kapelku Mattia Muller & The Geriatrix. Podujatie zvučil zavedený zvukár Kroko a treba povedať, že všetci protagonisti boli s jeho prácou spokojní. Turteva so Železňákom som počul hrať už mnohokrát, je tam vsadené na istotu dobrej pohody a nebolo tomu inak ani teraz. Hrali vecičky od poetky Juditky Kaššovicovej a z albumu Kľud a piesok.

(čítaj ďalej)

Koncert kapely Romanika na trnavskom korze - reportuje Ruženka Šípková

Ľubozvučný úvod k letnej búrke  fotoreport (Ruženka Šípková)

 V jeden pekný jarný podvečer, 31. mája 2018, som sa v čitárni Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave zúčastnila ako diváčka príjemnej besedy s básnikom a prekladateľom Mariánom Šidlíkom. Okrem zaujímavého rozprávania a citlivej poézie podujatie ozdobili i pesničky trnavskej speváčky a hudobníčky Ildikó Kali (Iky Kraicovej). Vtedy mi darovala nový album kapely Romanika nazvaný La Loba, čo si nesmierne vážim.  Kapelu Romanika okrem Ildikó Kali a jej manžela Romana Kraica tvoria aj ďalší výborní hudobníci. Hudbu ku všetkým skladbám na albume napísala Ildikó Kali a autorkou textov je poetka Eva Luka. Okrem hudby a textov na albume zaujme i krásny design obalu a ilustrácie: oboje je dielom Fera Malíka. Album na mňa silno zapôsobil. Mám pocit, že Ildikó Kali a Eva Luka dokážu spoločnými silami vytvárať niečo ako (s)novú realitu a (s)nový svet. Hudba Romaniky čerpá z hudobných žánrov ako folk, world music či šansón. Pestré nástrojové obsadenie kapely dodalo piesňam nové farby a odtiene a celok je pre mňa veľmi príjemný, dynamický a čarovný.  

(čítaj ďalej)

Tony Coleman & Henry Carpaneto 5tet – European Tour 2018 - reportuje tajomník

Tony Coleman & Henry Carpaneto 5tet – European Tour 2018

fotoreport (Katka Pavlu jnr)

Múzeum obchodu v Bratislave je skutočnou Mekkou blues na Slovensku. Riaditeľ Múzea Marcel Juck sem priviedol desiatky skvelých kapiel so svojimi sólistami a nebolo tomu inak ani v piatok, 3.augusta 2018. Program sľuboval excelentného amerického bicistu Tonyho TC Colemana s talianskym doprovodným 5tetom Henryho Carpaneta. Na našej webstránke je vždy uverejnená pozvánka na podujatia v Múzeu, ktoré píše sám Marcel Juck a tie sú tak výstižné a podrobné, že je problém pre pisateľa reportov z akcie nebyť duplicitný. Je to aj môj prípad a tak sú vždy moje postrehy len subjektívne a akosi pomimo. Na akciu som zobral mladučkú fotografku Katku Pavlu a mala to byť jej prvá vážna skúsenosť s reportážnou fotografiou. Dali sme si stretko v Petržalke a vzápätí nám poslala petržalská kancelária sv.Petra prietrž mračien, pri ktorej sa vylievali na zem tisícky hektolitrov dažďovej vody.

(čítaj ďalej)

Novohrozenkovské Hrozenkobraní 2018 - 3. ročník - reportuje Miro J. A. Moravčík

Novohrozenkovské Hrozenkobraní 2018 - 3. ročník

Novohrozenkovské Hrozenkobraní 2018, letos už 3. ročník, je více-méně komorní akcí Hrozenkovjanů v Památníku Antonína Strnadla.

21. července se zde setkali lidé zvídaví, i tací, kteří se rádi nechají polechtat nostalgií a vzpomínkami, jak to bylo kdysi, jak se to dělalo, když byli tady zemáky a zelé - živobití celé, jak a co, třeba před sto lety... Hrozenkobraní je totiž retrospektivou naplněných 6 hodin. Letošní ročník byl ozdoben vzácnými hosty - paní Vandou Vrlovou, věhlasnou bylinkářkou,krajkářkami Lenkou Macečkovou a Blankou Amman Mikolajkovou. Již po druhé přijel Jiří Králik až z Prachatic se svým skvostným uměním - vyřezat lžíci třeba z trnky, se kterou se mimovolně začnete mazlit. Paní Alena Dynková z Valašských Klobouk ponejvíce těšila dětská očka se svými krojovanými valašskými panenkami. Šárka Langová předvedla rutinně výrobu sýrových korbačiků.

(čítaj ďalej)

Červený rak 2018 – Dura & Friends - reportuje Smädný bluesový hroch Šimi

Červený rak 2018 - Dura & Friends

fotoreport (Zorka Lišková) fotoreport (Andi Ray Haverda)

Ďuro Turtev je silno charizmatická postavička na našej bluesovej scéne a nebojím sa povedať, že aj žijúcou legendou tohto žánru u nás. Vlastne žánru s presahmi do iných oblastí nekonečne pestrej a príjemnej muzičky. Dokazuje to v množstve svojich projektov, Dura & Friends je toho jasným dôkazom. Vždy v ňom sústredí okolo seba skvelých muzikantov, interpretov, ľudí. Výsledkom je vždy spokojnosť, potešenie a pohladenie našej diváckej a poslucháčskej duše. Nebolo tomu inak ani tentoraz na príjemnom koncertíku U Červeného raka. Majstrovské muzicírovanie – drumbľovanie, fujarovanie, píšťalkovanie mladého, ale vyhratého Erika (pozn.Turtev), dúchanie do pahrieb rozihraného harmonikovitého Romyho (pozn.Horvátha) zastrešené Ďurovou charizmou, hraním, slovom, spevom, prejavom...

Pri zavretých očiach a trochu svojskej predstavivosti sa ocitáme v mongolských stepiach, maďarských tundrách, na tibetskej náhornej plošine... V kláštoroch budhistických mníchov... Sme vytrhnutí z tohto „civilizovaného“ sveta, sme vnorení do snov, do oázy pokoja a kľudu...

Kľud a piesok ...

Vždy sa teším na jeho (ich) koncerty. Vždy ma potešia, očaria. Aj keď jeho (ich) repertoár poznám takmer naspamäť, vždy je to iné, ale vždy je to krásne, hravé, nevtieravé, hladivé...

Nevstúpiš dva krát do tej istej rieky ...

Smädný Bluesový Hroch Šimi

Červený rak 2018 – Dura & Friends - reportuje tajomník

Červený rak 2018 – Dura & Friends

fotoreport (Zorka Lišková)

Pondelok 23.júla 2018 bol posledným hracím dňom pre Slovenskú bluesovú spoločnosť v Letnej čitárni u Červeného raka. Koncerty v rámci bratislavského kultúrneho leta sa tu tešia veľkej popularite a ich návštevnosť je veľmi vysoká. Nebolo tomu ináč ani na koncerte kapelky Dura & Friends. Slováci zatušili, že Juraj Turtev si privedie na pódium svojich bluesových priateľov a úprimne sa tešili. Juraj Dura Turtev je frontmanom tohto zoskupenia, hrá na gitare a spieva, synovec Erik Turtev je hráčom na drumbľu, fujaru, píšťaly – koncovku a pastiersku a šamanský bubon. Romy Horváth v tomto projekte strieda harmoniku , drumbľu a tibetskú misu. No a pomyselnou čerešničkou na torte je Juditka Kaššovicová, ktorá sa prezentuje prednesom svojej poézie z básnických zbierok Krajina ticha, Rok v Šamoríne a Dokonalá modrá.

(čítaj ďalej)

Kapelka L.E.F. a Fulvio Feliciano Band - reportuje tajomník

Kapelka L.E.F. a Fulvio Feliciano Band

fotoreport (Zorka Lišková)

Stredajší dvojkoncert dňa 18.7.2018 sľuboval v Múzeu obchodu pekný zážitok. Čosi po 19-tej hodine oznámil Marcel Juck, riaditeľ Múzea obchodu, čo sa bude na pódiu diať a vzápätí si sadol na stoličku, tentoraz nie riaditeľskú, ale za bicími. Rytmiku za basou tvrdil jeho dlhoročný súputník a priateľ Jožko Hladný. Gitara a spev bol v réžii francúzskeho hudobníka  Noela Philliponnata a opačné garde mal druhý gitarista Dávid Vasil. Suma sumárum, kapela L.E.F. Toto slovensko-francúzske zoskupenie hrá podľa upútavky psychedelic / rock a texty skladieb sú prirodzene v Noelovom rodnom jazyku. Ťažko sa čosi o koncerte píše, nakoľko upútavky ku koncertu sú z pera Marcela Jucka také detailné, že by to bolo z mojej strany trápne opakovanie. Chlapi odohrali päť skladieb a mali zaslúžený potlesk. 

(čítaj ďalej)

Červený rak 2018 – Veteráni zo Salon Doré - reportuje tajomník

Červený rak 2018 – Veteráni zo Salon Doré 

fotoreport (Zorka Lišková)  fotoreport (Andi Ray Haverda)

Druhý koncert v Letnej čitárni u Červeného raka bol v réžii kapelky Veteráni zo Salon Doré a uskutočnil sa 16.júla 2018.Úderom 18-tej hodiny sa čitáreň opäť zaplnila do posledného miesta a oneskorenci museli kvôli nedostatku sedačiek aj stáť.. Úprimne povedané to poteší každého účinkujúceho. V úvodnom slove som predstavil kapelku. Frontmanom je Ján Litecký-Šveda st., hráč na gitaru, kazoo a spevák, autor väčšiny skladieb a aranžmánov. Ďalším gitaristom je Juraj Dura Turtev, ktorý v tomto projekte obhospodaruje aj mandolínu a spieva. Harmonikár je Romy Horváth, v deň koncertu zahral aj na fujarku a predstavil sa v atypickom bluesovom kroji z juhomaďarskej pusty, teda v širokých ľanových gatiach a halenke. Na baskanister a hug – fľašu hral Ján Litecký-Šveda ml. a tiež zaujato spieval. Ja, Paľo Sojka som hral na rumpľu, vraj je to washboard, ale kedysi na slovenských potokoch by mi asi nikto nerozumel.. 

(čítaj ďalej)

Červený rak 2018 – Vlčie mlieko - reportuje tajomník

Červený rak 2018 – Vlčie mlieko

fotoreport (Zorka Lišková)

Na úvod len pripomeniem, že v Letnej čitárni u Červeného raka hrajú bluesmani zo Slovenskej bluesovej spoločnosti od roku 2008, teda je to už  jedenásta sezóna, kedy je možné počuť blues v krásnom a inšpiratívnom prostredí Letnej čitárne, v oáze pokoja uprostred uponáhľaného mesta. Aj touto cestou chceme poďakovať vedeniu Mestskej knižnice v Bratislave, ktorá Letnú čitáreň spravuje, hlavne jej riaditeľovi p.Jurajovi Šebestovi a dramaturgičke podujatí, p.Zuzanke Liptákovej. Tieto aktivity oceňuje aj publikum, ktorého sa zišlo na koncerte požehnane aj dňa 9.júla 2018. Hrala rodinná kapelka  Liteckých-Švedovie, pod kuratelou otca Jána a detí Ulriky a Janka. Ľudia okolo blues vedia, že senior Ján je prezidentom Slovenskej bluesovej spoločnosti od jej vzniku a je autorom všetkých slovenských bluesových skladieb, ktoré na koncerte odzneli. Všetky skladby si aj svojpomocne odgitaroval a odspieval.. 

(čítaj ďalej)

The Meditating Four vo V klube – krst po rokoch - reportuje tajomník

 

 

 

 

The Meditating Four vo V klube – krst po rokoch

fotoreport   (Katka Pavlu)

Päťdesiat rokov je dosť dlhá doba a toľko musela čakať na svoje vydanie LP platňa The Meditating Four od Jožka Barinu. Pôvodným zámerom ju bolo krstiť na koncerte k autorovmu jubileu v DK Lúky dňa  21.4.2018, no akosi to nevydalo a tak prišlo na krstenie v legendárnom bratislavskom Véčku dňa 28.6.2018. V ten štvrtočný večer sa V klub utešene zaplnil a úderom 19-tej hodiny to prepuklo. Krstným médiom mala byť pálenka BOREC, ktorú som Jožkovi venoval ja, ale nejaký dobráci mu ju vybumbali a tak prišla k slovu náhradná verzia. Predom treba predoslať, že hlavným „vinníkom“ vydania LP platne je ing.Peter Haruštiak, ktorý sa aj ujal moderátorskej taktovky večera a na pódiu privítal všetkých, ktorí na vydaní platne participovali :Rado Košvanec – mastering,  vydavateľ CS MUSIC Dušan Tlolka, krstný tatko Peci Uherčík, no a na pódium šviháckym krokom dorazili aj protagonisti platne Jožko Barina a Peter Koreň senior.

 (čítaj ďalej)

Jam-sessiony Fedora Freša už s tradíciou - reportuje Andi Ray

Jam-sessiony Fedora Freša už s tradíciou 

fotoreport   (Patrícia Macová)

Začalo to v januári tohto roku, kedy sa známy muzikant Fedor Frešo st. rozhodol usporiadať v bratislavskom Kafe Scherz jednorazovo jam-session pri príležitosti svojich narodenín. Prizval si viac-menej náhodne kolegov, hlavne tých, ktorí mali v ten deň voľno. Akcia sa stretla s neočakávane veľkým úspechom a tak Frešo usporiadal ďalšie podobné „predjarné“ stretnutie v marci a do tretice „letné“ v sobotu 9. júna 2018. Tuto si priaznivci bluesu a rock’n’rollu opätovne prišli na svoje. V programe, tentokrát s rovnakými porciami bluesu a rock’n’rollu, participovali okrem neodmysliteľnej Fedorovej basovej gitary doslova rovnocenne sekundujúci bubeník David Juraj Raši (ktorý už pomaly patrí medzi našu bubenícku špičku); za klavírom sa už tradične objavil rock’n’rollový spevák a „drvič“ tohto hudobného nástroja Andi Ray Haverda, gitár sa zhostili Juraj „Dura“ TurtevMilan Konfráter a Kirill Panshine. Nechýbal ani ďalší „pekelný“ gitarista (a šoumen) Paľo „Hrnec“ Hrnčirík z Holíča. Na pódiu sa neočakávane objavil i neohlásený, ale spontánne s radosťou prijatý ďalší hosť, Vladislav „Slnko“ Šarišský, vynikajúci klavirista a skladateľ, ktorý však vytiahol ústnu harmoniku.  (čítaj ďalej)

Dvojkoncert kapely Bluesweiser a Beans & Bullets v Trnave - reportuje Ruženka Šípková

Po domácky pod stromami

fotoreport   (Ruženka Šípková)

Dni sú slnečné a dusné. V horúčke bežia, radšej ani nerozmýšľam, kam. Iba zapisujem čriepky toho, čo sa v tých sparných dňoch deje.

Nedávno, 1. júna 2018 mi najprv zopár ľudí zablahoželalo k Medzinárodnému dňu detí, a potom som dostala pozvanie na dvojkoncert kapiel BluesweiserBeans & Bullets, ktorý sa konal na druhý deň, v sobotu 2. júna 2018 v Trnave na Zelenom kríčku. Pozvanie som rada prijala: dávno som už nepočula naživo hrať Bluesweiser a kapelu Beans & Bullets som poznala iba z nahrávok na internete a na cédečku Slovenskej bluesovej spoločnosti No. 10. Tešila som sa, že si zase pôjdem trochu rozšíriť obzor.

V sobotu večer ešte stále trvala mierne zlovestná horúčava, ale našťastie žiadnu búrku nepritiahla. V pohode som pricestovala do Trnavy. Hoci moje orientačné schopnosti za veľa nestoja, napokon som sa k pohostinstvu Zelený kríček nejako dostala za pomoci mapy mesta, ktorá sa nachádza neďaleko Evanjelického kostola a. v. Zrejme je to tak, že mi zase raz Pán Boh pomohol. (čítaj ďalej)

Krstiny na Krásnom Modrom Dunaji - reportuje Bluesový Hroch Šimi

Krstiny na Krásnom Modrom Dunaji

fotoreport (Barbora Jančárová) fotoreport (Andy Ray Haverda)

Niekedy nemá človák do čoho pichnúť, inokedy zase nevie do čoho by pichol skôr a prioritne. Keďže Murphyho zákony fungujú spoľahlivo, tak tomu bulo aj túto peknú slnečnú sobotu. A keďže sa nedá pichnúť do všetkého (naraz), tak som sa rozhodol, že to prioritne zapichnem na historickom Devíne. Obetoval som inú spoločenskú akciu i také spolučapovanie na pivnom feste v Stupave a zakotvil som na „krásnom modrom Dunaji“ prechodom cez Devínsku kobylu. No „na modrom Dunaji“ to celkom nebulo, ale keďže sa hral (aj) blues, tak tá modrá tam musí byť.

Určenie tejto priority zapichnutia sa ukázala ako mimoriadne správna a dobrá voľba, keďže city sú pre život veľmi dôležité a  pekné boky vždy potešia. A preto city bokom nedávame a s radosťou a potešením sa nechávame unášať bokmi i citmi. Kto v túto hrejivú sobotu zakotvil v prístave Ahoy Kafé a nechal sa voľne unášať pohladzujúcimi lúčmi citlivých bokov, nemôže nesúhlasiť. (čítaj viacej)

BOKY CITOM krstili - reportuje tajomník

BOKY CITOM krstili

fotoreport (Andy Ray Haverda)

Krst čohokoľvek je vážna udalosť a uvítanie CD nosiča do života je pre kapelu práve tou vážnou udalosťou. Keď ma kapelka Boky citom na krst svojho nosiča pozvala, nedalo sa povedať nie. A tak moje kroky spolu s fotografom Andi Ray Haverdom viedli do obce Devín, do areálu Kafé AHOY na Slovanskom nábreží. Písal sa 2.jún roku 2018 a pekný sobotný večer na dunajskom nábreží bol ideálnym časom na krstenie a koncertík v podaní kamarátov. Zátišie Kafé AHOY tvorí práve rieka Dunaj, detské trampolínové radovánky, minipieskovisko s hračkami a tentokrát aj veľa detí v plnom hľadisku. Kapelka odohrala úvodný set v zložení : Zolo Badin – gitara, spev, konferans, Janko Bujnovský – gitara, Jožko Tekel – tenorsaxofón a flauta, Patrik Soky – cajón, Robo Fordinál – basa a  ako hosť koncertu Peter Szapu – bicie. Práve posledne menovaný bicista je jediným profesionálom spomedzi všetkých hudobníkov a ako povedal frontman Zolo, kvalitný Petrov výkon bol obdivuhodný len po jednej skúške kapelky.   

(čítaj viacej)

Čítačka s Erikom Ondrejičkom v Artotéke - reportuje Ruženka Šípková

Na vnútornej strane viečok a pod krídlami galérie

Keď si občas dám pauzu od písania článkov a idem písať básničky, vždy velebím pani učiteľku, ktorá ma v prvej triede základnej školy naučila čítať a písať. Keby to nebola urobila, čomu by som sa venovala? Veď písanie a čítanie sú činnosti, ktoré sa mi tak zaryli pod kožu, že moja osobnosť by bez nich úplne stratila svoju podstatu.

Našťastie, milovníkov písania a čítania je veľa, ani zďaleka nie som jediná. Aj vďaka tomu môže Združenie Sofia Bratislava s výdatnou pomocou nás dobrovoľníkov organizovať v priestoroch Galérie Artotéka v Mestskej knižnici v Bratislave svoje pravidelné Čítačky. Tieto podujatia sa už dostali do povedomia verejnosti, oznámenia o ich konaní bývajú i na internetovej stránke Mestskej knižnice v Bratislave a tiež na internetovej stránke Ligy za duševné zdravie.  (čítaj viacej)

Jay Mood v Pube u Zeleného stromu - reportuje tajomník

Jay Mood v Pube u Zeleného stromu

fotoreport (Ellen Haverdová)

ondelok 28.mája 2018 sľuboval v Pube u Zeleného stromu kapelku Jay Mood. Keďže som totálne prekoncertovaný, ani som tam nemienil ísť. Strhol ma názov kapely Jay Mood. Teda Sojčia nálada. Keby som sa volal Ištván Bolezub, tak nejdem. Kto by mal však podporiť kapelku ak nie ja, človek s tým istým menom ? A tak som sa vychytil, predtým som sa doma naladil CD nosičom Novelty Shop, ktoré nahral harmonikár Juraj Schweigert, ktorý v kapelke účinkuje. Juraja poznám dávnejšie a až po príchode do Pubu som zistil, že mi cvakli zuby naprázdno. Juraj z objektívnych príčin absentoval.

 (čítaj viacej)

PET JAZZ 2018 - reportuje tajomník

XVIII. ročník petržalského jazzového festivalu

fotoreport (Katky Pavlů)

Veľmi pekne štylizovaný plagát pozýval všetkých priaznivcov jazzu na 18.ročník petržalského jazzového festivalu s názvom PET JAZZ 2018 na stredajší podvečer dňa 23.mája 2018. Fanúšikovia jazzu vedia presne kam zájsť v bratislavskej Petržalke. Stálicou podujatí je Klub za zrkadlomDK Zrkadlový Háj na Rovniankovej ulici. Znalci sa tešili na tri sľubované zoskupenia, zaručujúce skutočnú kvalitu : Miloš Biháry & Jazz Funk Brothers, Gabriel Jonáš Quintet a Peter Lipa & Band. Hlavným partnerom podujatia bol Fond na podporu umenia a medzi ďalšími ôsmymi partnermi festivalu sa ocitla aj Slovenská bluesová spoločnosť.

 (čítaj viacej)

Trojdňový maratón hudby to naozaj bol - reportuje tajomník

Trojdňový maratón hudby to naozaj bol

fotoreport (Zuzana Kováriková a Ima Dovinová)

Všetko podstatné o hudobnom programe poľských priateľov z Lodze bolo napísané v upútavke na ich pobyt na Slovensku v dňoch 18-20.mája 2018, včetne priložených videí. Projekt, s ktorým prišli na Slovensko sa volá „ Fabryka snów w miecie Lódź „ a šéfkou tohto projektu je Mariola Andrzejczak, ktorá bola na turné umelcov osobne dozerať. Jej slovenskou partnerkou a manažérkou turné bola Ima Dovinová, ktorá sa celého podujatia zhostila so cťou. Budem stručný a popíšem jednotlivé dni turné. V prvý piatočný deň – 18.5. sa hralo v STRET klube, ktorý sa nachádza v zrenovovaných priestoroch bývalého podniku Ryba pri moste Apollo, na Košickej ulici. Napriek nadmernej veľkosti môjho nosa som pátral po závane údenáčov, zavináčov a výnimočnej tresky – márne. Všetko je vynovené, takže nos si neprišiel na svoje, ostali len moje spomienky, keď ešte v dobe mojej mladosti ťahali hore Dunajom na neresenie sa jesetere.  (čítaj viacej)

BLUES MADE IN CZECHOSLOVAKIA 1918 – 2018 - reportuje tajomník

 

 

 

 

BLUES MADE IN CZECHOSLOVAKIA 1918 – 2018

fotoreport (Laco Kiprich)

Noc Múzeí a galérií patrí už dlhú dobu k štandardným podujatiam v kalendári všetkých slovenských múzeí, Múzeum obchodu nevynímajúc. Po minulé roky sme tu zvykli v rámci tejto tradície okrem stálej expozície Múzea zažiť aj paralelné koncerty a väčšinou sme vídali a počuli poľské kapely. Tento rok riaditeľ Múzea obchodu Marcel Juck zmenil dramaturgiu podujatia a večer plný hudby venoval oslave stého výročia založenia Československa.. Všetko dôležité sa návštevník koncertu dozvedel na plagáte s podkladom českoslovenekej vlajky, ktorý pozýval na sobotný koncert dňa 19.mája 2018 so začiatkom o 18,30 hod. a účinkujúci boli : kapela Backsight – Brno, Broňo Dobrota & Blues Rules – Bratislava, Kiero Grande – Veľký Kýr, Band of Heysek – Brno.

 (čítaj viacej)

Veronika „Foni“ Lipp v bratislavskom Aligátore - reportuje tajomník

Veronika „Foni“ Lipp v bratislavskom Aligátore.

Moje kroky kráčali tesne za zvedavosťou, keď ma nohy niesli do Aligátor Crystal Rock Pubu v štvrtočný podvečer 26.apríla 2018. Bol som zvedavý, koho sa to podarilo priviesť Silvii Josifoskej zo susedného Rakúska, z hodinu vzdialenej Viedne. Silvia v upútavke na koncert písala, že Foni je velmi všestranná gitaristka, vynikajúca speváčka, má rada účinkovanie s rôznymi kapelami, rôznych štýlov. Jej najväčšou láskou je najmä rock, blues a pop. Zvedavý som bol aj na to, ako sa Silvia k Foni vôbec dostala. 

(čítaj ďalej)

Maratónsky večer pre Jožka Barinu - reportuje tajomník

Maratónsky večer pre Jožka Barinu

 fotoreport (Katka Pavlů)

Vyšší vek vraj nie je Bohvie čo, ale nie každý má to šťastie docestovať až sem. Aj takéto myšlienky mi prebleskovali hlavou, keď sme spolu s fotografkou Katkou Pavlů kráčali do DK Lúky v sobotný podvečer 21.apríla 2018 na oslavu sedemdesiatky rockera Jožka Barinu. Veľkolepú oslavu Jožkovho jubilea má na svedomí Peter Haruštiak a treba dopredu prehlásiť, že ju pochystal na 100 %. Dramaturgia programu vyzerala nasledovne : v prvej časti bol hudobný blok okolo histórie a súčasnosti Jožka Barinu, v prestávke nasledoval krst LP platne For Meditation a v poslednej časti nastúpili na pódium hudobní gratulanti. Toľko program, ktorý sa naozaj zhodoval so skutočnosťou tak, ako som to videl a počul ja od môjho čarovného bluesového kufríka. Úvodné slovo si úderom osemnástej hodiny vzal herec a hudobník Marian Slovák (čítaj ďalej)

Po rokoch v Modre – Kráľovej - reportuje tajomník

Po rokoch v Modre – Kráľovej

 fotoreport (Katka Pavlů)

Keď som sa s fotografkou Katkou Pavlů v piatok, 20.apríla sunul do Modry .- Kráľovej na akciu s oficiálnym názvom Blues & Folk Festival Kráľová 2018 , vedel som, že tam mierim len po druhý raz v živote. Premiéru som mal kedysi v roku 1971, keď som navštívil domácnosť pána evanjelického farára Jána Petríka. Jeho štyri deti – Janka, Borisa, Marienku a Ema som vtedy ešte nepoznal, neskôr sme sa stali ale priateľmi. A práve s Jankom sme sa stretli aj teraz na festivale. Organizátorom festivalu bola Nadácia pre človeka v núdzi a prevenciu kriminality a finančný výťažok z akcie putoval na konto Domova sociálnych služieb a zariadenia podporovaného bývania so sídlom v Modre – Harmónii.  (čítaj ďalej)

Autentický SHOB v Múzeu obchodu - reportuje tajomník

Autentický SHOB v Múzeu obchodu

fotoreport (Katka Pavlů)

Na koncert do Múzea obchodu som sa v piatok, dňa 6.apríla 2018 vybral z viacerých dôvodov. Prvým dôvodom bola zvedavosť dozvedieť sa čosi o kapelke SHOB a druhým dôvodom bolo to, ako sa so svojou fotopremiérou popasuje reportérka Katka Pavlů. Priamo na mieste činu som sa však podozvedal toho čosi viac. V koncertnom stane boli na stolíku nachystané poháre so šampanským a to bol jasný signál čohosi slávnostného. Zvukár Laco Kiprich oslávil svojich 65 rokov v utorok 3.apríla a keďže zvučí všetky koncerty v Múzeu obchodu od ich úplného začiatku, teda už plných desať rokov, šampanské na stolíku bolo právom. Na pódiu týchto desať rokov spolupráce Múzea s Lacom Kiprichom zdokumentoval riaditeľ Múzea Marcel Juck nasledovnými číslami. Éra koncertov sa začala v novembri 2008 a odohraných bolo doteraz 234 koncertov, vystúpilo tu 218 skupín22 krajín z celého sveta.   (čítaj ďalej)

Múzeum obchodu – „Naprieč štýlmi – Across Styles“ - reportuje tajomník

fotoreport (Zorka Lišková)

Začnem úplne štandardne. Koncert v Múzeu obchodu sa konal dňa 19.marca 2018 a mal atypický názov : „ Naprieč štýlmi – Across Styles „. Hrali tri zoskupenia : Arthmony, Nazzareno ZacconiL.E.F. O samotnom koncerte pohovorím troška neskôr. Vždy idem na koncert do Múzea obchodu, keď mi to dovolí chatrné zdravie. Nie je to síce často, ale vždy tam idem s očakávaním nejakého Marcelovho prekvapenia. Marcel Juck je riaditeľom Múzea obchodu a majstrom prekvapení, ktoré so svojimi kolegami vymyslí. Pozriem bližšie a oni tam postavili Múzejný pivovar. Po čase zaostrím zničený zrak a v exteriéri stojí hudobné pódium a strecha pre hľadisko. Po čase je z toho obvodovými igelitmi kompletne zakrytý Stan. V súvislosti so stanom ma vždy napadne vtip. Dcéra píše mamke pozdrav z čundru: Mama, je mi tu dobre, spím pod stanom, aj Stanovi je dobre. Aj pod Marcelovým Stanom je nám dobre, lebo nás tu láska zakaždým dobrá muzička. Tú diváci očakávali aj v pondelkový večer. Počasie bolo mrazivé a tak aj Richardovi Jakubíkovi pri predaji lístkov nebolo akosi do spevu, aj keď pod plynovým ohrievačom sa tváril ako naturalizovaný Eskymák.

 (čítaj ďalej)

Livin´Blues 2018 - reportuje tajomník

Livin´Blues 2018

fotoreport (Zorka Lišková)

Najväčšia slovenská bluesová omša sa každoročne koná v DK Lúky v bratislavskej Petržalke. Bluesoví farníci ju v kalendári majú podčiarknutú červenou fixkou a tak aj tento rok smerovali ich kroky už 26.raz do známych priestorov. Dátum bol jasný – sobota,.17.marca 2018, začiatok o 17,30 hod. Na propagačnom plagáte sa vynímali logá všetkých sponzorov, spomeniem hlavne Fond na podporu umenia, ktorý finančnou injekciou podporuje podujatie asi najviac. Šéfkuchár festivalu Adrián Pullmann aj tento rok pripravil bohaté menu. Navštevníkov očaril hneď vynovený exteriér Domu kultúry, nové vchodové dvere, v halách výstava fotografií Zorky Liškovej, ktorá svojim objektívom mapovala festival v rokoch 2013-2017.

 (čítaj ďalej)

Peter Stanley Procházka & Jožo Barina - reportuje tajomník

Peter Stanley Procházka & Jožo Barina

fotoreport (Zorka Lišková)

Výstava fotografií Petra Procházku, ktorého kamoši volajú často aj Stanley, mala jednoznačný názov: Bluesman Jožo Barina. Všetko podstatné som napísal v pozvánke na výstavu. Vo štvrtok dňa 15.3.2018 sa už pred osemnástou hodinou začali do Cik Cak Centra v Petržalke schádzať zvedaví hostia. Väčšinu z nich som poznal, pretože rovnaká krvná skupina nás vodila zvyčajne na tie isté miesta, kde to žilo muzikou. Vysvietenú výstavnú halu zvučala jednočlenná kapelka Piťa Luhu, steny zdobili mnohé Petrove fotografie Jožka Barinu zo známych miest, jednak z bítového dávnoveku z bratislavských klubov, z legendárneho Véčka, z môjho životného koncertu k k 6O-temu výročiu slovenského bigbítu v nebohom PKO až po nedávnu súčasnosť. A ako tiekol čas, menil sa aj Jožko do dnešnej reality. Určite sa mení telesná schránka, ale Jožkov entuziazmus pre hudbu je stále nákazlivý. 

(čítaj ďalej)

Výbušná jazzová zmes v Elektrárni - reportuje Ruženka Šípková

Koncert kapely Cha Bud v Piešťanoch

Odvtedy, ako som začala študovať na vysokej škole v Piešťanoch, prejavili sa u mňa zvláštne sklony – chuť cestovať kade-tade za hudobnými zážitkami. Začalo sa to v spomínanom kúpeľnom meste, v Art Jazz Gallery, kde som sa dostala do moci jazzovej hudby. Nadšenie pre ňu ma neopustilo ani po úspešnom ukončení štúdia. Neskôr sa k jazzu pridalo blues a okrem Piešťan som navštívila koncerty a festivaly aj v Liptovskom Mikuláši, v Trnave či v Bratislave. Oblasť hudby je, pravdaže, taká široká a rozmanitá, že moje „výlety“ majú iba maličký význam. No ďakujem Bohu a lekárom, že ma dostali z choroby, ktorá ma v mladosti nadlho odsunula mimo reality a teraz sa v stabilizovanom stave môžem pokojne „hrajkať“ písaním o svojej obľúbenej hudbe.  (čítaj ďalej)

Mafia, rádioaktivita a bluesová zóna - reportuje Ruženka Šípková

Čítačka s Gustávom Murínom v bratislavskej Artotéke

Február sa tohto roku nevie rozhodnúť, čo vlastne chce: niekedy počasie pripomína jar, inokedy zas mrzne. Len chrípke, zdá sa, tieto poveternostné podmienky vyhovujú, pretože epidémia je v plnom prúde. Z dôvodu prevencie by som sa mala vyhýbať miestam, kde sa zdržuje veľa ľudí, ale sedieť doma nemám chuť. Stále si veselo labzujem a môj anjel strážny sa chytá za hlavu.

Vo štvrtok 22. februára 2018 som sa napríklad vybrala do nášho hlavného mesta. V priestoroch Galérie Artotéka v Mestskej knižnici v Bratislave na Kapucínskej ulici sa v ten deň konala už deviata Čítačka. Čítačky organizuje Združenie Sofia Bratislava za pomoci dobrovoľníkov, medzi ktorých patrím i ja. Literárnym hosťom bol tentoraz prírodovedec, biológ, spisovateľ, esejista, publicista, dramatik a scenárista Gustáv Murín. Nechýbali ani hudobní hostia: bluesmeni Juraj „Dura“ Turtev (akustická gitara, spev) a Erich „Boboš“ Procházka (ústne harmoniky). 

(čítaj ďalej)

Silvia Josifoska & Blues Laboratory v Klube pod Lampou - reportuje tajomník

Plagát na koncert Silvie Josifoskej & Blues Laboratory pozýval do Klubu pod Lampou na deň 18.januára 2018 o 19,00 hod. na Partizánsku ul.č.2 v Bratislave. Adresa milovníkom bluesu dobre známa, Klub pod Lampou, aspoň pre mňa, úplná novinka. A aj keď uvádzanú kapelku som počul hrať veľakrát a mám ich rád, zvedavosť mi nedala spoznať nový Klub.

Klub pod Lampou je orientovaný do tvaru písmena L, hlavnej miestnosti dominuje pódium a pred ním slušná kapacita stolov. Oproti vchodu je pomerne dlhý barový pult a na konci miestnosti veľkoplošná obrazovka, na ktorej sa premieta koncert snímaný kamerou z hlavnej sály. To pre prípad veľkej návštevy a pre zvedavých smädošov. Presne taká situácia nastala pri tomto koncerte. Nacvaknutý priestor bol nedočkavý koncertu, ktorý začal s meškaním. Ako sa hovorí, že dobré sa chváli samo, tak toto presne platilo vo štvrtočný večer.

(čítaj ďalej)

Koncert kapely Swing Q v Piešťanoch - reportuje Ruženka Šípková

Swingová pohoda v reštaurácii La Musica

fotoreport   (Ruženka Šípková)

V piatok 19. januára 2018 som po dlhšej dobe cestovala vlakom do Piešťan za hudobnými zážitkami. V kúpeľnom meste moje kroky viedli na Teplickú ulicu, do reštaurácie La Musica na koncert kapely Swing Q.

Ako sa možno dočítať na webovej stránke reštaurácie, po dvanástich rokoch prevádzky Kúpeľnej dvorany v mestskom parku otvorila spoločnosť KURSALON Piešťany reštauráciu La Musica. Kúpeľnú dvoranu, známu pod názvom Kursalon, som kedysi často navštevovala, chodila som tam na jazzové koncerty a jam sessions do Art Jazz Gallery. 

(čítaj ďalej)

Modrý štvrtok s Tomášom Köpplom - recenzuje Ruženka Šípková

Plavba s klavírom až do blues

fotoreport (Ruženka Šípková)

Vo štvrtok 14. decembra 2017 som mala veľmi rušný deň. Nechcela som si však nechať ujsť posledný tohtoročný Modrý štvrtok v Music a Café klube v trnavskej City Aréne. Našťastie, začiatok bol ako vždy naplánovaný až na 20.00 hod. Občianske združenie Trnavská hudobná spoločnosť a trnavská bluesová kapela Second Band si na túto rozlúčku s rokom 2017 pozvali až dvoch hudobných hostí. Hlavným hosťom bol mladý trnavský hudobník, skladateľ, hudobný aranžér a dirigent – klavirista Tomáš Köppl.

(čítaj ďalej)

CD Bluesová spoločnosť No. 13 - recenzuje Ruženka Šípková

Šťastná trinástka s blues

V polovici decembra 2017 som sa stala majiteľkou 13. cédečka kolekcie Bluesová spoločnosť, ktoré vyšlo len krátko predtým, takže som si pripadala, akoby som mala možnosť zahryznúť do čerstvého, ešte teplého chleba alebo pečiva. Je to pre mňa ďalšia šťastná trinástka v tomto roku. Koncom júla som navštívila 13. ročník Mikulášskeho jazzového festivalu v Liptovskom Mikuláši a priniesol mi hŕbu fantastických hudobných zážitkov. No a napadá mi ešte jedno pekné číslo 13 – pokiaľ si dobre pamätám, na koncerte kapely Dura & Blues Club v Seredi, po ktorom som dostala do daru CD Bluesová spoločnosť No. 13, zaznelo presne 13 skladieb. 

(čítaj ďalej)

Vianočný Blues Slovakia 2017 v Zemnom - reportuje tajomník

Vďaka Š.A.Jedlík !!!

fotoreport   (Pavel Sojka)

Vianočný Blues Slovakia 2017 sme usporiadali za sponzorstva obce Zemné a pod kuratelou Feriho Sajtosa v piatok, dňa 22.decembra 2017, teda dva dni pred dňom Štedrým. Jednalo sa o jubilejný 25.ročník nášho festivalu a práve tento jubilejný sme usporiadali v rodisku vášnivého a obetavého bluesmana Feriho. Obec dala k dispozícii Dom Jedlíka, teda Dom kultúry, grátis bolo aj zvučenie festivalu, Feriho perfektný guláš a čosi tekutého aj do hrdla. Na chvíľku iu odbočím od bluesovej témy. Cestou k Domu Jedlíka som si všimol slávnostne vyzdobenú, ogirlandovanú a osvietenú obec. Po vstupe do Domu Jedlíka som si všimol, že vo vestibule sa okrem betlehemu vyskytujú aj dvere do pamätnej izby Štefana Aniána Jedlíka

(čítaj ďalej)

 

Bluesové Vianoce v Seredi - reportuje Ruženka

Prosili sme ľad, nech sa rozmrazí

fotoreport   (Ruženka Šípková)

V piatok 15. decembra 2017 sa v rámci seredských vianočných trhov uskutočnili Bluesové Vianoce. Veľmi som sa na ne tešila, veď blues v Seredi neznie často. Ja i moja mama sme sa v ten večer poriadne naobliekali a vyrazili sme za hudobnými zážitkami. Ani tma v seredských uliciach nás neodradila.

 (čítaj ďalej)

Kurič v letnom kine - reportuje tajomník

Kurič v letnom kine

fotoreport (Zorka Lišková)

Akcia na prvý pohľad možno menej bluesová, alebo aj možno veľmi bluesová. Záleží na uhle pohľadu...Mnoho priateľov Augustína – Gusta - Dobrovodského sa zišlo v piatok 15.12.2017 v najväčšej zasadačke Univerzity BISLA v Bratislave, kde sa konal krst súbornej Gustovej básnickej zbierky Kurič v letnom kine. Budúci mesiac, 25.januára, bude už 19 rokov, čo Gusto odišiel na druhú stranu rieky, no jeho nepokojná duša tu v mysliach svojich kamarátov šarapatí dodnes. A bolo že ich na krste neúrekom. Plná zasadačka čítajúca 70 miest bola na prasknutie, ľudia sa tiesnili vo dverách a na protiľahlých schodoch, no a druhá polovica krstičov, čo sa nevošli dovnútra, sa tiesnila v krásnej záhrade Univerzity, kde sa podávala kapustnica a varené víno pod kuratelou a sponzorstvom Petra Dobrovodského. Chutilo to výborne, aj napriek tomu, že kulinárske špeciality boli grátis.  (čítaj ďalej)

Benefičný koncert v Kafé Scherz - reportuje tajomník

Benefičný koncert v Kafé Scherz

fotoreport (Zorka Lišková)

Organizátorom benefičného koncertu v Kafé Scherz dňa 11.12.2017 bolo občianske združenie KTC Slovensko. Všetci zúčastnení muzikanti hrali bez nároku na honorár a aj napriek tomu hrali s veľkým entuziazmom. Pozývajúci plagát sľuboval nasledovné obsadenie : Dura Turtev – gitara, spev, Erich Boboš Procházka – harmonika, Jozef Fabík – gitara,spev, Roman Turtev – bicie, Erik Turtev – drumbľa, píšťala koncovka a Judita Kaššovicová – prednes básní. Posledne menovanú prikvačil do postele chrípkoidný vírus a tak absentovala. Mimo plagát sa podarilo angažovať ešte Fedora Freša na basu a Andyho Ray Haverdu na kláves. Zaplnené hľadisko bolo v očakávaní.

 (čítaj ďalej)

Čítačka s Hanou Lasicovou v Artotéke - reportuje Ruženka Šípková

Krásny pocit z literatúry a z blues

Združenie Sofia Bratislava za výdatnej pomoci dobrovoľníčok Lesanky Královičovej a jej mamy zorganizovalo ďalšiu, v poradí už ôsmu Čítačku. Uskutočnila sa v priestoroch Galérie Artotéka v Mestskej knižnici v Bratislave na Kapucínskej ulici v Starom Meste, a pretože to bolo práve v stredu 6. decembra 2017, Čítačka sa mohla hrdiť prívlastkom „mikulášska“. Jej program bol skutočne zaujímavý. Veď naše pozvanie prijala vzácna literárna hostka – prozaička Hana Lasicová – a nemenej vzácni hudobní hostia, bluesmeni – gitarista a spevák Juraj „Dura“ Turtev a harmonikár Erich „Boboš“ Procházka.  (čítaj ďalej)

Aké bolo Folk Blues Session? - reportuje Smädný Bluesový Hroch Šimi

Folk Blues Session 2017 za nami - žiadne otrávené jablko...

fotoreport (Daniel Hevier ml.)

Tento mini festiválek folk-bluesovej a bluesovej muzičky v Adiho réžii (rozumej organizátora a nadšenca týchto „našich“ žánrov – Adriána Pullmana) z roka na rok dozrieva, ponúka šťavnaté plody bluesovej záhrady hojnosti. Nebolo tomu inak ani tento krát. Bolo do čoho kúsnuť, načím sa občerstviť. Okrem pitnej a osvedčenej desítky Gambrinusu  servírovanej milými, príjemnými a roztancovanými hospodyňkami, sme koštovali nadmieru dozreté plody domácej (trnavskej a bratislavskej) i nedomácej (francúzskej) folkovo-blusovo-rockovej záhradôčky. Všetci dokázali a nás presvedčili, že sú dobrými a zdatnými záhradníkmi, ktorým záleží na plodoch svojej práce a všetku svoju záhradničinu podriaďujú k spokojnosti svojej i svojich konzumentov. Konzumovali sme statočne (spojené nádoby Gambrinus + blues sú rokmi a skúsenosťami preverené,  pasujú k sebe), každý jeden záhradník ponúkal svoje originálne plody. Pestrofarebné, šťavnaté, chutné dobroty. Žiadne otrávené jablko.

 (čítaj ďalej)

JAZZ BLUES JAMBOREE NOVÉ ZÁMKY 2017 - reportuje tajomník

Pravá ruka vždy vie, čo robí ruka ľavá…

fotoreport (Zorka Lišková)

Mesto Nové Zámky pozývalo všetkých fanúšikov žánrov jazz a blues do kina Mier v sobotu, 25.novembra presne na 18,00 hod. Po dvojročnej prestávke, kedy sa festival konal v obci Zemné, sa teda vrátil do osvedčeného kina Mier na svoj už 13.ročník. Program na dvoch pódiach – po slovensky najnovšie stejdžoch – sľuboval bohaté menu. 

(čítaj ďalej)

Celoživotné turné Gwyna Ashtona - reportuje tajomník

Celoživotné turné Gwyna Ashtona

fotoreport (Zorka Lišková)

Keď som vykračoval v stredu,15.novembra 2017 do Aligátor Crystal Rock Pubu na koncert Gwyna Ashtona, rozmýšľal som, či som už onehdá bol na jeho koncerte. Po zvítaní sa v útrobách pubu, som sa ho opýtal, či tu už niekedy hral. Vraj na Slovensku určite, v tomto pube má však premiéru. Podľa vyjadrenia spolumajiteľa pubu Bohuša Krausa celú Gwynovu slovenskú šnúru zastrešuje komárňanský rodák Tomáš Bobek Bobrovniczký, čo je naozaj chvályhodný počin.

(čítaj ďalej)

Frontman skupiny Andi Ray Haverda Band oslávil svoje jubileum rock’n’rollom - report Janka M.

Duch rock’n’rollu v pondelok 6. novembra večer opätovne ožil. V bratislavskom podniku Art klub Scherz kafe na Palisádach sa po devätnástej hodine zišla na pódiu partia mladých ľudí, aby sa spoločne s publikom ocitla vo víre blues, country hudby a najmä spomínaného rock’n’rollu. Frontman skupiny Andi Ray Haverda si okrem stálych spoluhráčov – hráča na bicích Davida Juraja Rašiho a sólového gitaristu Kirilla Panshina, ktorý tentoraz zaskakoval na basovej gitare za ďalšieho stáleho člena skupiny Juraja Kalásza – prizval pri príležitosti okrúhlych narodenín aj hostí. 

 

(čítaj ďalej)

 

Rockovanie 2017 v Devínskej Novej Vsi - reportuje tajomník

fotoreport (Kroko)

Cestou zo záhrady na Zlatých schodoch na Rockovanie 2017 do Devínskej Novej Vsi som premýšľal nad slovnou hračkou medzi slovíčkami rokovanie a rockovanie. Obe slovká sa vyslovujú úplne rovnako a je medzi nimi diametrálny rozdiel. Spomedzi viacerých prirovnaní sa mi najviac pozdával nasledovný. Kým zvyčajne nezmyselné rokovanie našej vlády, resp. parlamentu je mlátením prázdnej slamy a ľuďom nič neprináša, rockovanie dá zúčastneným ľuďom pocit dobrej zábavy z kvalitnej muzičky, uvoľnenia a súnaležitosti.

(čítaj ďalej)

 

Pevne verím, že aj včela bola spokojná - report Ruženka Šípková

fotoreport (Ruženka Šípková)

Tento rok mi plynie ešte rýchlejšie ako ten minulý. Keď som sa kedysi dávno-pradávno na základnej škole učila písať, netušila som, že to raz bude moja hlavná činnosť. Významnú rolu v mojom živote hrajú jazz a blues, o ktorých som na základnej škole nemala ani tušenia. Detstvo je však dávno za mnou a máme rok 2017. V auguste som si spomenula na každoročnú jesennú udalosť: Bratislavské jazzové dni. Milovníkov jazzu na Slovensku čakal už ich 43. ročník. Začala som zháňať informácie o aktuálnom ročníku a zistila som, že v ich prvý deň, v piatok 20. októbra 2017 má na nich vystúpiť známy americký trubkár Roy Hargrove. Nechala som sa zlákať a kúpila som si lístok.  

(čítaj ďalej)

Sobotňajší večer "ponorený" v blues - zo Šamorína reportuje Yety

Juraj Schweigert & The Groove Time v šamorínskom Šup-Šupe

Poznám iba dva, naozaj účinné a zmysluplné spôsoby , ako ukončiť namáhavý a nepríjemný pracovný týždeň. Jedným z nich je horolezectvo a druhým blues. Keďže v Šamoríne, s výnimkou dunajskej hrádze, mnoho možností na lezenie nie je, ostáva mi iba blues, ktorého sa tomuto malému mestečku dostáva naozaj požehnane a v najrozličnejšej kvalite.Dňa 21.10.2017 hostil Šup Šup Music Club ústneho harmonikára Juraja Schweigerta a jeho kapelu The Groove Time, kapelu, ktorá od svojho založenia zožala množstvo úspechov a uznania zo strany odbornej verejnosti, ktorá ma za sebou už aj prvé cédéčko, pokiaľ viem, kritikmi vysoko hodnotené.

(čítaj ďalej)

Zázračný klub v Černošiciach pri Prahe - reportuje Dura

Zázračný klub v Černošiciach pri Prahe.

fotoreport (Pavel Krupička)

Dňa 21.10.2017 sme vystúpili so skupinou Bluesweiser v jedinečnom mieste. V klube Kino v stredočeských Černošiciach (po česky Černošicích). Našou spolukapelou bol B.B.Band z Mostu v ktorej strede hral na ústnu harmoniku náš dlhoročný kamarát Bohouš B.B. Budina, nestor severočeského a českého blues vôbec. Bol to ten istý Bohouš Budina ktorý v roku 1985 dostal kapelu Bluesweiser (vtedy akustickú) na predstížny bluesový festival do Litvínova – na festival „Nonstop blues“. A ten istý Bohouš Budina, ktorý nás roky zásoboval (a zásobuje...) skvostami svetového blues.

(čítaj ďalej)

Modrý štvrtok s Bystríkom v Trnave - reportuje Ruženka Šípková

Modrá hudba tentoraz do červena

Vo štvrtok 12. októbra 2017 sa v Music a Café v trnavskej City Aréne uskutočnil ďalší zo série Modrých štvrtkov v réžii Trnavskej hudobnej spoločnosti a bluesovej kapely Second Band. Ako je zvykom, organizátori si opäť pozvali zaujímavého hudobného hosťa – pesničkára a zabávača Bystríka Červeného, ktorý so svojou kapelou Bystrík Banda hráva pop s prvkami folku, rocku, ale aj ľudovej hudby. Podujatie Modrý štvrtok (Blue Thursday) podporili: Participatívny rozpočet Mesta Trnava, hudobný klub Music a Café, Halada – advokátska kancelária, Webhouse, Rádio Bunker, Rádio Devín, Mestská televízia Trnava, média Trnavsko a Trnava Dnes, ako aj portály domesta.sk, trnavalive.sk, trnavskyhlas.sk, slovakblues.sk a bluesmusic.sk. 

(čítaj ďalej)

Fest Rock Vysoká 2017 - reportuje tajomník

Matúšovské hodové slávnosti

fotoreport (Marián “makalač” Kmínek)

Už druhý rok po sebe ma priviedlo dedičstvo po otcovi do obce Vysoká nad Kysucou práve v čase, keď sa konali Matúšovské hodové slávnosti v dňoch 22.-24. septembra 2017. Favoritom programu pre mňa bola sobota 23.9., kedy sa konal Fest Rock Vysoká 2017. O podujatí som písal aj minulý rok a bol som prekvapený úrovňou jednotlivých kapiel, takže tohtoročná zvedavosť bola na mieste. Až z debaty so starostom obce Mgr.Antonom Varechom som zistil, že Fest Rock Vysoká organizuje obec od roku 2012 a za touto už tradíciou sa skrýva starostove nadšenie pre hudbu a jeho rozhlasová minulosť zo študentských čias.  

(čítaj ďalej)

Na hodoch u Paluánskych mníchov - reaguje Smädný Bluesový Hroch Šimi

Aj keď v susednom Rakúsku v ten večer koncertovali nesmrteľní, nestarnúci a úžasní Rolling Stones, vybral som sa aj napriek tomu v ten deň do súčasnej a aktuálnej mekky slovenského bluesu a bluesrocku – do Šamorína.

(čítaj ďalej)

Fotky: Jury (skupina Konflikt)

 

Bluesový festival P.P.Band a priatelia v Šamoríne - reportuje Dura

Nádvorie bývalého kláštora Paulánov znelo v blues

fotoreport (Pavel Sojka)

Dňa 16.9.2017 sa uskutočnil v šamorínskej Korune malý bluesový festival P.P.Band a priatelia. Nazvaný bol nultým a zapísal sa ako prvá väčšia udalosť v žánri blues (a jeho presahoch) v neklubovom priestore. Priestorom sa stala Koruna- nádvorie bývalého kláštora Paulánov hneď vedľa rímskokatolíckeho kostola. Nádvorie je pod správou mesta Šamorín a práve mesto spolu s MsKS Šamorín pomohli organizátorom (priestor nádvoria, pódium, strážna služba, atď...) zrealizovať tento bluesový festival . Názov festivalu P.P.Band a priatelia je mimoriadne priliehavý, pretože práve šamorínsky P.P.Band vznikol na platforme pravidelných jam session v hudobnom klube ŠUP-ŠUP. A nie len to, tieto stretnutia stiahli k sebe mnoho hudobníkov, ktorí sa stretávali a pravidelne jammovali v ŠUP-ŠUPe. ŠUP-ŠUP je v Šamoríne leader bluesovej hudby a nečudo, že vznikla myšlienka zorganizovať takéto podujatie.

(čítaj ďalej)

Dura & Blues Club na Galicja festivale v Poľsku - reportuje Dura

Blues Club si zajammoval s Bobošovým kolegom

V dňoch 14.-16.9.2017 prebehol v poľskom Krosne - 14.ročník Galicja Blues Festival. Na festival bol zo Slovenska pozvaný Dura & Blues Club, nazvaný hlavnou hviezdou (podľa bulletinu) štvrtkového večera. Nuž, usmievali sme sa, pretože sme v ten večer hrali jediní... bol to úvodný deň festivalu. Bol to harmonikár a zároveň šéfisko festivalu Robert Lenert, ktorý nás pozval na festival. Srdečná mu vďaka. A tak, nech to para tlačí, sme ho pozvali na pódium na džem. Ten vyšiel, a ako ináč, skvele. Hrali sme v zostave Erich Boboš Procházka (harmoniky), Pišta Lengyel (gitara), Roman Turtev (bicie) a Juraj Dura Turtev (spev, gitara). A samozrejme poľský harmonikár Robert Lenert (m.i.kapela Los Agentos). Bluesovo zdaní poliaci nešetrili vrúcnosťou a z koncertu sa vykľula fajná hudobná udalosť v duchu ticha, radosti, kamarátstva a hudby. Harmonikári mali prím.... a nočné jamsession v neďalekom pube bolo husté!!!

Dura

Festivalík BISLA DREAM – časť štvrtá a teda posledná - reportuje tajomník

Jožo Barina & His Rock Band, Paľo SojkaSoletky

fotoreport (Zorka Lišková)

Keď moja mamka išla kedysi 1.9.1947 porodiť 4,6 kg čistej váhy, teda mňa, nemohla tušiť, že práve v ten týždeň bude o 70 rokov neskôr aj výročie SNP a aj Deň Ústavy Slovenskej republiky a  celá krajina bude na chatách a výletoch. A tak sme po dohovore so Samkom Abrahámom, ktorý rektoruje Univerzitu BISLA dohodli termín 2.9.2017, teda presne v strede medzi narodením mojim a Gusta Dobrovodského. Gusto už síce nie je medzi nami, ale on stále je. Aspoň v srdciach svojich kamošov a ja si ho pripomínam denne jeho pesničkami. (čítaj ďalej)

BLUESFESTÍK V BANSKEJ BYSTRICI - reportuje Dura

Výtvarník, galerista a bluesman Teo Bindas pohol bluesovými motúzmi. Banská Bystrica z pohľadu histórie blues v stredokraji je tak trochu v tieni bluesovo silnejšieho Zvolena a ešte silnejšieho dua Prievidza-Handlová. Stačí však jeden zanietený človek v regióne a blues žije. Teo Bindas gitarista a spevák (člen bývalých B & Moneymakers) je tým, ktorý zorganizoval malý bluesový festi-valček. Keď sme prišli do BB so skupinou Bluesweiser, ktosi v aute podotkol. BB ako B.B.King...Metafora.  

(čítaj ďalej)

Festivalík BISLA DREAM – časť tretia - reportuje tajomník

Festivalík BISLA DREAM – časť tretia

fotoreport (Zorka Lišková)

Tretí pondelkový augustový koncert v čarovnej záhrade Univerzity BISLA pripadol na pamätný deň v histórii našej krajiny, teda na 21.august. Bol to deň, kedy v roku 1968 boľševické vojenské hordy pod kuratelou Sovietskeho zväzu prepadli nič netušiace Československo, ktoré malo tendenciu ísť svojou vlastnou demokratickou cestou. Demokracia tu zomrela na ďalších 21 rokov, boľševické prostitútky prezlečené za „normalizátorov“ po roku 1970 následne likvidovali celé rodiny, tisíce ľudí emigrovali do cudziny, no a na počudovanie, našli sa aj potom ľudia, ktorí vstúpili do KSČ. Títo boľševickí pohrobkovia / aj birmovaní / pľundrujú túto krajinu podnes, bohužiaľ aj vo vrcholových funkciách štátu.  (čítaj ďalej)

Festivalík BISLA DREAM - reportuje tajomník

Festivalík BISLA DREAM - časť druhá

fotoreport (Zorka Lišková)

Druhý augustový pondelok v roku 2017 pripadol na 14-ty deň v poradí. V bluese nič neobvyklé, no v recitáli Univerzity BISLA sa stalo čosi netradičné. Na pomyselnom pódiu sa stretli dve kapelky : šamorínska Black Mojo a stredoslovenská Blues Generation. Osud ich spojil kvôli bicím nástrojom, ktorých prevoz zo stredného Slovenska by bol náročný. Aj touto cesto ďakujeme šamorínskym borcom za prejavenú ústretovosť.  

 (čítaj ďalej)

Ako pestré počasie - reportuje Ruženka Šípková

Koncert Lucie Lužinskej & Bandu v Piešťanoch

Dňa 14. júla 2017 som zase navštívila svoje obľúbené Piešťany. A samozrejme, ako mám v lete vo zvyku, mojím cieľom bola terasa Kursalonu, kde sa o 20:00 hod. konal ďalší z pravidelných piatkových jazzových koncertov. Tešila som sa na vystúpenie Lucie Lužinskej a jej Bandu.

Vonku nepanovali žiadne tropické teploty, akoby si leto po horúčavách potrebovalo oddýchnuť schladením. Trochu sa aj mračilo, obávala som sa, že príde lejak. Vlaha by sa prírode zišla, ale frčať na stanicu v prúdoch vody nie je veľká zábava. Raz sa mi to už stalo a stačilo mi. (čítaj ďalej)

Posledný gong – Vlčie mlieko - reportuje tajomník

Posledný gong – Vlčie mlieko

fotoreport (Zorka Lišková) 

V súvislosti s posledným koncertom, ktorý Slovenská bluesová spoločnosť v spolupráci s Mestskou knižnicouLetnej čitárni u Červeného raka organizovala, ma napádajú viaceré prirovnania. Posledný gong z nadpisu mi evokuje posledné kolo boxerského zápasu. Posledným kolom - teda koncertom v rámci bratislavského kultúrneho leta 2017 bolo vystúpenie rodinnej kapelky Vlčie mlieko. Pondelok 24.augusta bol, čo sa týka počasia, nevyspytateľný. Celé dopoludnie lialo dosť intenzívne, prozaici by povedali, že sa čerti ženili. Netuším, ako sa čerti ženia, no iste by boli dosť mrzutí aj oni. Zrušiť koncert ? – Nezrušiť ?. Na telefóne som žiadal o odpoveď dramaturgičku podujatia Zuzku Liptákovú, tá mi tvrdila, že v Chorvátsku, kde dovolenkuje, je to OK a tak ma odporučila na svoju kolegyňu Beatku Hílekovú, ktorá mala dianie v čitárni v ten deň pod kontrolou.  (čítaj ďalej)

Front Porch Blues Chorzów 2017 - reportuje Andi Ray

Front Porch Blues Chorzów 2017

fotoreport (Elena Haverdová) 

Keď sa u našich severných susedov v Poľsku skloňuje téma o blues, poväčšine ju symbolizuje jedna z jej hybných postáv – Andrzej Matysik. Tento 68-ročný pôvodom banský inžinier a novinár má vari najväčšiu zásluhu na rozvoji bluesovej hudby (a žánroch jej spriaznených) v Poľsku. Rodák z mestečka Chorzów neďaleko – nám asi známejších – Katovíc a vydavateľ i šéf časopisu Twój Blues už v 80. a 90. rokoch 20. storočia stál za organizovaním bluesových podujatí vo svojom rodisku.

(čítaj ďalej)

Dejstvo tretie – BLUE  SKY - reportuje tajomník

Dejstvo tretie – BLUE  SKY

fotoreport (Zorka Lišková) 

Predposledné dejstvo nášho bluesového seriálu v Letnej čitárni u Červeného raka sa konalo v tradičný pondelok, dňa 17.júla 2017. Avizovaná kapela Blue Sky predznamenala skutočnú modrú oblohu, ktorá trónila v ten podvečer nad Bratislavou. Pred koncertom som sa stretol s gitaristom a spevákom kapely Jozefom Fábikom na chodníku nad Letnou čitárňou. Čakali sme na auto so zvyškom kapely. Na moje prekvapenie prifrčalo auto s trebišovskou poznávacou značkou, za volantom ktorého sedel Martin Kleja, manažér kapely.

 (čítaj ďalej)

Koncert Katariny Korcek & Bandu v Seredi - reportuje Ruženka Šípková

Funky osvieženie na dobrý večer

V dňoch 23. – 25. júna 2017 sa uskutočnil XVIII. Seredský hodový jarmok. Každý rok sa teším hlavne na jeho sprievodný hudobný program a vždy si z neho vyberiem niečo zaujímavé. Tento rok to bolo vystúpenie Katariny Korcek a jej Bandu v prvý deň jarmoku o 18:30 hod. na pódiu pri Dome kultúry v Seredi. Ja a moja mama sme si v ten deň nenechali ujsť vernisáž výstavy Eva Kostolányiová v čase, ktorá sa uskutočnila v Mestskom múzeu v Seredi, a po jej skončení sme šli spolu na koncert. (čítaj ďalej)

 

Dejstvo druhé – Dura Turtev & Friends

fotoreport (Zorka Lišková) 

Už tretí raz v tomto roku 2017 zavítal Juraj Dura Turtev do Letnej čitárne u Červeného raka v rámci bratislavského kultúrneho leta. Vždy s inou zostavou a tak to bolo aj v pondelok 10.júla, kedy priviedol na pódium svojich priateľov, harmonikára Romyho Horvátha, synovca Erika Turteva a svoju partnerku, poetku Juditku Kaššovicovú. Pred začiatkom podujatia protagonisti koncertu riešili problém s popŕchaním a neurčitým počasím, no risklo sa, lebo hudobníci už boli nazvučení pod hlavným šapitó. Počasie opäť zahralo do karát a umúdrilo sa.   

(čítaj ďalej)

Veteráni zo Salon Doré a ich úvodný výkop

fotoreport (Zorka Lišková) 

Zopakujem to, čo som už uviedol v pozvánke na bluesové pondelky v Letnej čitárni u Červeného raka. Júlové leto roku 2017 naštartovalo už desiatu sezónu, čo pôsobíme v tejto unikátnej záhrade v strede mesta, pod kuratelou Mestskej knižnice v Bratislave. Vďaka patrí direktorovi knižnice Jurajovi Šebestovi a dramaturgičke podujatí Zuzanke Liptákovej. Slovenská bluesová spoločnosť ako spoluorganizátorka týchto koncertov v rámci bratislavského kultúrneho leta sa teší na každoročnú spoluprácu a na svojich už tradičných divákov. Športovou terminológiou povedané, tohtoročný úvodný výkop – koncert bol v réžii Veteránov zo Salon Doré.  (čítaj ďalej)

 

Art klub a kafé Scherz, Bratislava 20.06.2017 o 19.09 h - reportuje Jana Gavenčiaková

 Dvojkoncert zoskupení Andi Ray Haverda a Dura & Blues Club

Bratislava bola v ten deň dôrazne rozpálená nastupujúcim letom s teplotou nad 30 stupňov zďaleka nie poslednou v rade. Dobre zakúrené bolo aj v kafé Scherz. Nejedna dáma sa ovievala vkusným vejárikom. Teplo k letu patrí, to je viac ako isté... (čítaj ďalej)

Moje obľúbené veci - reportuje Ruženka Šípková

Koncert Anny Hortovej & Friends v Piešťanoch

V piatok 9. júna 2017 o 20:00 hod. sa na terase piešťanského Kursalonu uskutočnil koncert hudobnej formácie Anna Hortová & Friends, na ktorý som sa rada vybrala.

Na terase som popíjala čiernu kávu a užívala som si pokojný večer. Spočiatku pálilo slnko, ale dlho ho to nebavilo a vystriedal ho príjemný chládok. Veľmi ma potešilo, že som sa stretla so známymi, ktorých som už dávno nevidela. Hlavnými témami rozhovoru boli hudba a fotografovanie.  (čítaj ďalej)

Šiesta Čítačka v Lige za duševné zdravie - reportuje Ruženka Šípková

Literatúra, film i blues

fotoreport (Ruženka Košťányová) 

V priestoroch Ligy za duševné zdravie na Ševčenkovej 21 v Bratislave-Petržalke sa vo štvrtok 15. 6. 2017 o 17:00 hod. uskutočnila už šiesta Čítačka a v predstihu odštartovala Týždeň sociálnej inklúzie. Čítačky organizuje Združenie Sofia Bratislava za pomoci dobrovoľníkov. Vstup na tieto podujatia je voľný. Júnová Čítačka sa, ako aj tie predošlé, konala v komornej a pohodovej atmosfére. Zúčastnila sa jej i Barbora Černá z Centra pre interkultúrny dialóg, ktoré organizuje v rámci projektu Closer Týždeň sociálnej inklúzie.  (čítaj ďalej)

Blues na Mlyne 2017 - reportuje Smädný bluesový hroch Šimi

Bol Mlynár, ktorý riadil, i ktorý rozdával radosť.

Nebýva obvyklé začínať od konca, ale ani tento festival bluesovej hudby v priestoroch čarovného Schaubarovho mlyna v Pezinoku určite nie je niečím obvyklým. Záver tohto hudobného ukojenia a uspokojenia našich pôžitkov bol toho jasným dôkazom. Signálom, že všetci boli spokojní, potešení, nasýtení. Početné vnímavé a rozradostnené publikum všetkých vekových kategórií sa presunulo pred zaplnené pódium a  spoločne s muzikantmi sa veselili, radovali, tancovali. Výskali, aplaudovali, tlieskali. Duše boli naplnené, bolo to spontánne, nefalšované, úprimné. A bolo tomu tak na obidvoch póloch – jak pred tým pódiom, tak aj na ňom. Bola to taká symbolická bodka za vydareným a určite neobyčajným mini Woodstockom pezinského typu. 

(čítaj ďalej)

Veselý jazz po veselej ľudovej hudbe - reportuje Ruženka Šípková

Veselý jazz po veselej ľudovej hudbe

V piatok 2. júna 2017 som popoludní pricestovala do Piešťan na koncert Petra Adamova, ktorý sa mal konať na terase Kursalonu o 20:00 hod. Počasie bolo pekné, slnko svietilo a poriadne hrialo.

Pred Kursalon som prišla už chvíľu po 18:00 hod. a zistila som, že je tam veselo. V hudobnom pavilóne Mušľa, ktorý stojí v susedstve Kursalonu, koncertovala ľudová hudba Borovienka. Jej muzika bola poriadne energická, veď v nej nechýbali ani také nástroje, ako je basová gitara a bicie. V repertoári majú nielen ľudové, ale aj tanečné piesne, niektoré aj z vlastnej tvorby. A keď začali hrať Kaťušu, cítila som sa ako na koncerte Alexandrovcov.  

(čítaj ďalej)

Odišiel Gregg Allman - reportuje Bohouš Budina

Ve věku nedožitých sedmdesátin zemřel  Gregg Allman, který se nezapomenutelně zapsal do hudební historie když v roce 1969 vstoupil do bratrem Duanem zakládané sestavy the Allman Brothers Band, kterou po tragické smrti svého bratra v roce 1971 řídil s malými přestávkami až do současnosti. Bohužel se mi nezadařilo jej někdy vidět naživo, ale stále si rád připomenu jeho filmovou roli ve filmu Rush se skvělou muzikou Ericka Claptona. Southern Rock tak ztratil jednu ze svých největších ikon, ale zcela určitě byl uznáván svým hlubokým zakořeněním do blues i všemi ortodoxněji laděnými bluesfans, ke kterým patřím i já. Nezbude mi nyní nic jiného nežli provětrat ten úžasný náklad třiceti DVD, které vyplavaly jako bootleg  zaznamenávající 15 koncertů v rámci 40. výročí trvání této legendární Southern music kapely v "the Beacon Theatre", v New York City, band ve složení Gregg Allman, Butch Trucks, Jamioe, Warren Haynes, Marc Quinones, Oteil Burbridge & Derek Trucks, téměř na každém koncertu se objevují zajímaví hosté, dohromady zde bylo odehráno 244 skladeb čítající 100 různých titulů, nahr. 9. - 28.3.2009.

Také i my tlačíme tu káru stále jedním směrem, ale je škoda že Gregg jí trochu v jízdě pomáhal. Ale je fajn, že doplnil ten hvězdný nebeský band, který i my jednou budeme sledovat možná i z první lajny.

Vzpomínku věnuje, B.B.

Dokonalá modrá v Kabarete 22 - reportuje tajomník

Dokonalá modrá v Kabarete 22

fotoreport (Zorka Lišková) 

Čo sa skrýva za tajuplným názvom v nadpise? Jednoducho povedané, išlo o krst knihy poézie Judity Kaššovicovej s názvom Dokonalá modrá, ktorý sa konal dňa 27.mája 2017 v Kabarete 22. Aby to bolo úplne jasné, Kabaret 22 je nový názov pre bývalú Hlavu 22 na Bazovej ulici v Bratislave. Všetci okolo muziky vedia, že sa tu v minulosti odohralo more koncertov a cnelo sa im za zatvoreným priestorom. Po vyše ročnej rekonštrukcii sa tie dvere otvorili práve prvou akciou a tou bol krst knihy, spojený s koncertom. Prenájomcom priestoru je pán Ľudovít Rigo, muzikant-klávesák telom i dušou, ktorý vie, po čom duša muzikanta piští.

(čítaj ďalej)

Poľské blues v Múzeu obchodu počas Noci Múzeí 2017 - reportuje tajomník

fotoreport (Zorka Lišková)

Noc Múzeí bola už po štvrtý raz venovaná v Múzeu obchodu práve poľskému bluesu. Úprimne povedané, naposledy som bol v Múzeu obchodu koncom júla 2016 na koncerte kamarátov zo skupiny Young Blood a odvtedy sa tam udialo dosť vecí a kvalitných koncertov. Reštart som si chcel dať na koncerte anglickej kapely Wille & The Bandits, ktorý bol dňa 12.mája 2017. Bol som hlavne zvedavý, načo sem hlavný protagonista ťahá Banditov až z Anglicka, keď si ich mohol požičať zo slovenskej politickej scény, kde je týchto povaľačov neúrekom.  

(čítaj ďalej)

Marian Lucký v Scherzi s hosťom Jánom Berkym Mrenicom - reportuje Jana Gavenčiaková

Art klub v Kafe SCHERZ v Bratislave v piatok 12. mája 2017 o 20:02 

V dramaturgii Ivana Kováča ožil prítomnosťou Mariána Luckého, precítené fotky z koncertu vzišli z postrehu a od srdca Sashy Berkyovej 

Ako chutí hudba? Podľa toho aký jazyk ju ochutnáva. Hudbu ako aj sám život je treba vnímať všetkými zmyslami. Piatkový rockový večer bol presiaknutý Big Beatom. Mariána Luckého, ktorý spieval a hral na gitare skvelo podporili Jakub Tvrdík - klávesy a spev, Milan Koyš - basa a spev, legendárny Peter Szapu - bicie všetkého druhu a ako špeciálny hosť virtuóz Ján Berky Mrenica jr. - elektrické husle. Nech sa páči oprobovať...   

(čítaj ďalej)

...a blues bolo plus - reportuje Ruženka Šípková

Štvrtá Čítačka v Lige za duševné zdravie

V priestoroch Ligy za duševné zdravie na Ševčenkovej ulici 21 v Bratislave-Petržalke sa vo štvrtok 20. 4. 2017 o 17:00 hod. uskutočnila už štvrtá Čítačka, ktorú zorganizovalo Združenie Sofia Bratislava a dobrovoľníci.

V tento deň sme na Čítačke privítali vzácnu účinkujúcu: poetku, rozhlasovú redaktorku a textárku Mirku Ábelovú. Úlohy moderátorky sa zhostila poetka Ružena Šípková. Na tomto podujatí sme mali až troch hudobných hostí z oblasti blues: okrem speváka a gitaristu Juraja Dura Turteva to boli speváčka a gitaristka Barbora Černá zo Skalice a spevák a gitarista János Hushegyi zo Šamorína.  (čítaj ďalej)

 

Nefajčiarsky Aligátor kvôli bubeníkovi – I tak še dá...  - reportuje tajomník

Petra Börnerová trio v Aligátore

fotoreport (Zorka Lišková) 

Do Aligátora moje kroky v poslednej dobe idú veľmi často. Na štvrtočný koncert rodinnej kapelky Petra Bornerová trio som sa 27.4.2017 tešil. Hlavne kvôli malému, onedlho 8 ročnému bubeníkovi Tomáškovi Bobrovniczkému. Jeho rodičov som počul hrať viackrát, ale ich potomka v takýto vážny koncert ešte nie. A nestáva sa veľmi často, aby syn vyprevadil spoza bicích svojho tatka. Napadol ma v tejto súvislosti William Shakespeare (1564-1616),ktorý prednedávnom, teda pred vyše 400 rokmi napísal, že “ hudba je potravou lásky „!!!A to je aj príbeh akordeonistky Petry a bicistu Tomáša, ktorí sa dali ako sa vraví dohromady na akomsi koncerte v Prahe a hudba ich zblížila až do stavu manželského, skratkou následne do pôrodnice v Prahe-Podolí, no a konečným rezultátom je malý Tomáško za bicími v Aligátore.

(čítaj ďalej)