BLUES MEZI VINOHRADY - Strážnice - reportuje Dura

Dura | 6.8.2018

...zrejúce hrozná vo vinohradoch radosťou ševelili malé nočné blues...

 fotoreport (Rostislava Svobodová)

Slovácko-slovenské blues rezonovalo na malebnom úpätí Bielych Karpát pri obnovenej Hotařskej búde. Tá poskytla útočisko dvom oficiálnym kapelám, Wbandu a Dura & Blues Clubu. Zoskupenia sa však po úvodných kolách popremiešali a rozprúdila sa skvelá bluesová zábava. Prvá vystúpila kapela Dura & Blues Club so šamorínskou úderkou (Boboš+Roman Turtev = harmonika+bicie) doplnená dvoma Waltermi Bartošovými (otec+syn = basgitara+gitara). Keďže som v tomto zoskupení hral, vyjadrím iba svoj dojem...výborné hranie! Po prvých dvoch skladbách otvorila festival krátkym slovom pani starostka Renáta Smutná a jej zástupca Walter Bartoš st. Nuž a potom sa spontánne bluesovalo až do noci tmavej. Keď prišiel na pódium domáci Wband to už boli prví tanečníci na pľaci a bluesová synergia gradovala. Na tomto podujatí mal pôvodne vystupovať i basgitarista, nestor čs.bigbítu Fedor Frešo ktorý nás, žiaľ, náhle opustil 26.júna 2018. Celý večer bol tak prostredníctvom šarmantnej pani starostky venovaný jeho pamiatke. Festival poctil vzácnou návštevou aj guru sliezskeho (samozrejme poľského) blues a šéfredaktor časopisu Twój blues (tu) pán Andrzej Matysik a manželkou Danutou.

Strážnica (tu) je mestečko u nás na Slovensku známe ako folklórne, pre jeho folklórnu festivalovú tradíciu. Pri svojich cca 6000 obyvateľoch pôsobí ozaj mestsky a je známe napríklad svojim skanzenom, vínnymi pivničkami, upraveným židovským cintorínom, krásnym zámkom a neďalekým skvostom – Baťovým kanálom. Slovácka pohostinnosť nedala na seba dlho čakať. O servis na podujatí sa bravúrne postaral vinohradník a vincúr pán Josef Dobčák s rodinou (tu), ktorý prezentoval okrem svojich aj vína strážnických vinárov ... a k niektorým vzorkám sme dostali aj malý degustačný pokec. Pivári si prišli na svijanskú jedenástku a mihla sa tam i prezentácia ovocia miestnych lazov.

Vinohrady sme v dobrej nálade opúšťali po polnoci a som presvedčený, že i zrejúce hrozná radosťou ševelili malé nočné blues...

Juraj Dura Turtev


Napíš komentár