Muž , ktorý nehral falošné tóny.

Broňo | 5.3.2023

Muž , ktorý nehral falošné tóny.

Sedím v skúšobni a rozmýšľam, či sa ešte budem vedieť tešiť na skúšky s kapelou v tomto  priestore, kde z každého kúta na mňa dýcha prítomnosť chlapa, ktorý tu ešte včera bol a dnes ho už niet..... Roman ,,Ramon“  Ziaťko , virtuóz  v hre na dobro, bol členom nášho zoskupenia Blues Rules od roku 2017 keď prijal moju ponuku na hosťovanie v rámci festivalu Blues Moods v Trnave. Prišiel, odohral skvelý koncert, odmietol honorár ( lebo veď hosťovanie) a odišiel svojim autom po okresných cestách domov. Táto krátka príhoda dokonale vystihuje jeho prístup k hraniu, nebolo dôležité kde a s kým a za koľko, išlo mu o čas strávený na pódiu, o zachytenie atmosféry, ktorú dokázal pretaviť svojou virtuozitou (a tým nemám na mysli počet tónov za minútu) do spoločného a neopakovateľného zážitku pre všetkých zúčastnených.

Ramona som prvýkrát zaregistroval na neverejnom festivale Boris fest  v Mariánke, kde v prestávke pred vystúpením na kraji pódia preludoval variácie na skladbu Smoke on the water. Keďže som dobro považoval z nástroj pre country hudbu, upútalo to moju pozornosť a po vystúpení (myslím, že s kapelou Boky citom) som mu zložil poklonu za skvelú hru, načo  mi povedal , že s chlapcami hral prvýkrát v živote ( toto sa ukázalo ako jeho poznávacie znamenie, dokázal zahrať prakticky čokoľvek len z počutia a odčítaním hry spoluhráčov ..a bez falošných tónov )

Potom sa naše hudobné cesty niekoľkokrát stretli v iných projektoch (akustické koncerty O.B.D) až po konečné účinkovanie v Blues Rules. Tak ako narastal počet našich spoločných vystúpení spoznával som ho aj inak ako po hudobnej stránke a ukázalo , že je to na výsosť pohodový  človek  s veľkým srdcom a mnohými praktickými zručnosťami , skrátka požehnanie pre kapelu.

S ľútosťou musím konštatovať, že po čase som už jeho prítomnosť a nespochybniteľný prínos pre spoločné hranie začal  považovať za samozrejmosť , až prišiel piatok 24. februára 2023 a najvyšší, ktorý mu dal do vienka obrovský talent sa rozhodol povolať ho predčasne do nebeského orchestra.

Odpočívaj v pokoji, kamarát.

Broňo Dobrota & Blues Rules

(FaceBook)


Napíš komentár